joi, 22 mai 2008

Tipuri de masaj 4

Intr-un studiu publicat de o prestigioasa revista de specialitate, New England Journal of Medicine, in 1993, terapia prin masaj sau tehnica bodywork ocupa locul al treilea intre cele mai uzitate mijloace de ingrijire medicala complementara.
Nu e nevoie sa fii mare specialist ca sa intelegi puterea atingerii. Daca ne doare o masea, ducem in mod reflex mana la falca, iar durerile de cap ne fac sa ne masam fruntea. Instinctual, stim ca prin atingere putem vindeca. Daca pana acum priveai cu scepticism aceasta metoda, afla acum ca masajul medical chiar poate vindeca!

Scoli de masaj

Masajul european traditional se bazeaza pe concepte clasice de anatomie si fiziologie, folosindu-se de principiul activarii circulatiei sanguine prin manipularea tesuturilor centripete, adica de la periferie spre cord. Cea mai celebra scoala de masaj este cea suedeza, care promoveaza o forma energica de masare, uneori accentuata asupra incheieturilor. De obicei, se foloseste un ulei pentru masaj care stimuleaza metabolismul si circulatia periferica.
Exista cinci tipuri de manipulare a tesuturilor periferice: efleurajul, adica mangaierea fina, superficiala, cu miscari lungi, orientate de obicei de la periferie spre inima, petrisajul, miscari care ridica, rasucesc sau frectioneaza tesuturile, frectionarea prin miscari circulare, vibratiile si tapotamentul prin batai usoare. Pentru tratarea unei afectiuni localizate se face masajul intregului corp, deoarece buna functionare a intregului este necesara bunei functionari a partii.

Exista multe tehnici in cadrul masajului occidental contemporan, inclusiv masajul sportiv, drenarea manuala a limfei - practicata si in cabinete de cosmetica, masajul tesuturilor profunde si cel neuromuscular - practicat in scop terapeutic pentru controlul durerii, mai ales posttraumatice.
Acest tip de masaj se bazeaza tot pe principiile anatomiei si fiziologiei umane, dar si pe principiul echilibrului trup-minte-suflet, pe eliberarea emotionala ca metoda de obtinere a relaxarii. Aici scopul principal este nu doar de a obtine eliminarea tensiunii si buna circulatie a sangelui, cat mai ales, inducerea unei stari de profunda relaxare.

Tehnicile de masaj cunoscute sub numele de integrare structurala combina in cadrul aceleiasi sedinte masajul tesuturilor superficiale, al celor profunde si miscarea, actionand asupra structurii si miscarii corpului, corectand pozitiile vicioase - este tehnica folosita pentru lungirea corpului! Sa nu iti inchipui insa ca te poti transforma intr-un fotomodel, cu picioare lungi - lungirea provine din alinierea corecta a segmentelor corpului si se limiteaza la unu sau doi cm maxim... Nu exista o linie de demarcatie intre sfarsitul terapiilor bodywork si inceputul celor prin miscare.
O tehnica speciala in cadrul integrarii structurale este tehnica Rosen, autoarea acestei tehnici, Marion Rosen interpretand tensiunea trupului drept semn al unor sentimente neexprimate, al aspectelor reprimate ale sinelui. Terapeutul actioneaza cu miscari usoare, nedureroase, comunicand in permanenta cu pacientul, facandu-l sa constientizeze aspectele afective ce determina o anumita tensiune musculara. Aceasta cunoastere il ajuta pe pacient sa inlature sentimentele cauzatoare de stres si slabeste tensiunea. In aceasta situatie, maseurul trebuie sa aiba reale calitati de psihoterapeut si, in consecinta, este o tehnica mai putin intalnita.

Tehnicile orientale sunt intalnite si la noi, ca metoda complementara, alaturi de acupunctura si fitoterapie, cunoscute fiind ca acupresura sau presopunctura - tehnica chinezeasca - si shiatsu - varianta japoneza. Se bazeaza pe existenta energiei chi a corpului uman, care circula prin meridiane, asa cum sangele circula prin artere si vene, pe care se gasesc punctele de acupunctura.
Ramane un mister cum au reusit vechii chinezi sa stabileasca o harta a acestor meridiane energetice, cu mai bine de 5.000 de ani in urma, cu atat mai mult cu cat ele nu au un corespondent anatomic, cert este ca ele functioneaza fara gres. Stimularea punctelor de acupunctura prin apasari repetate cu varful degetelor mobilizeaza energia din meridianul deficitar, regland echilibrul corpului.
Spre deosebire de masajul occidental sau european, tehnicile orientale nu folosesc mangaierile prelungi, ci apasari cu degetele sau palmele. Se apasa acele puncte ce corespund organelor deficitare, iar arta presopunctorului consta in alegerea retelei de puncte ce trebuie apasate pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Practic, presopunctura inlocuieste acele folosite in acupunctura cu apasari repetate cu degetele.

Cei ce simt teama fata de ace mai au o sansa: pot folosi presopunctura!
Exista o diferenta fata de alte tipuri de masaj si anume aceea ca presopunctura nu se adreseaza numai problemelor legate de muschi si circulatie, ci si afectiunilor organelor interne, ce isi au corespondent energetic in punctele de pe meridiane.

Niciun comentariu: